PDRN Teknolojisi Nedir? Cilt üzerindeki etkileri nelerdir?

07-06-2023 14:12
PDRN Teknolojisi Nedir? Cilt üzerindeki etkileri nelerdir?

PDRN NEDİR?

PDRN, Avrupa’da küçük bir balıkçı köyünde keşfedilmiştir. Çok uzun zaman önce bir balıkçı denize açılırken kolundan ciddi bir şekilde yaralanır. O sırada tıbbi olanaklar iyi olmadığından kolundaki derin yaranın iyileşmesinde kronik sorunlar yaşamaktadır. Balıkçı, tedavi için atalarının aktardığı tarifleri uygulamaya karar verir. Bu tarife istinaden Somon’ testisinden meniyi sıkarak ve periyodik olarak yaraya uygulamaya başlamıştır. Balıkçı her geçen gün yaralarının iltihaplanmadan iyi bir şekilde iyileştiğini de görür. Bu tarif ve tedaviden yola çıkarak, uzmanlar ve akademisyenler tarafından yapılan araştırmalardan sonra, somon balığındaki PDRN bileşeni keşfedilmiştir.

 

Denizin derinliklerindeki saf somon balığından elde edilen hücre DNA parçaları Somon DNA’sının temel bileşimi ve insan DNA’sının temel bileşimi % 98’e varan benzerliğe sahiptir. PDRN’nin farmakolojik aktivitesi ile ilgili en eski araştırma İtalya’da yapılmıştır. 1952’de Mastelli, deniz alabalığının germ hücrelerinden PDRN’yi çıkararak araştırma için kullanmıştır. Sonuç olarak, deniz alabalığının erkek testisinde bulunan PDRN (PolyDeoxyRiboNucleotide) bileşeninin, DNA fragmanları insan vücuduna en çok benzeyen yeni bir madde olduğu, insan hücrelerinin yenilenmesini hızlandırabildiği, yaraları hızla iyileştirebildiği, azaltabildiği ve yara izi oluşumu ve ağrıyı hafiflettiği tespit edilmiştir.

Hücre yenilenmesini teşvik eden bir madde olan PolyDeoxyRiboNucleotide, vücuda uygulandığında adenosin A2 reseptörleri üzerinde seçici olarak etki eden ve hasarlı alanlarda seçici olarak anti-inflamatuar, hücre proliferasyonu ve doku rejenerasyonu etkileri sergileyen bir DNA fragmanıdır.

 

PDRN ETKİLERİ NEDİR?

PDRN Deniz alabalığının sperminden özel bir üretim teknolojisi kullanılarak DNA polimerinin belirli bir boyuta fraksiyonlanmasıyla farmakolojik etkiye sahip olması için üretilmiş düşük moleküler DNA kompleksidir. Doku yenileme etkisi gösterir. PDRN, tıbbi eylem için laboratuvar ortamında özgün üretim teknolojisi kullanılarak belirli boyutlara bölünmüş DNA polimeri ile somon sperminden elde edilen düşük moleküler bir DNA bileşiğidir ve insan vücudunun hasarlı kısımlarında aşağıdaki gibi etkinliğe sahiptir.

1-    Çift etki ile etkili doku rejenerasyon etkinliği (kurtarma yolu hızlanması + A2 purinerjik reseptör aktivasyonu)

2-    Enflamasyona neden olan faktörleri baskılayarak ve anti-inflamasyona neden olan faktörleri aktive ederek güçlü anti-inflamatuar etkiler.

3-    VEGF ve reseptörlerini seçici olarak aktive ederek yeni kan damarı oluşturmak ve kan dolaşımını iyileştirmek.

4-    Hücrelerin çoğalma aşamasında gerekli olan nükleik asidin sağlanması ve dokuların yeniden şekillendirici etkileri.

5-    Yanık veya kronik yaraların etkili tedavisi için cilt yenilenmesini hızlandırır ve tedavi süresini kısaltır.

 

PDRN ETKİ MEKANİZMASI TARİFİ

Adenozin A2A reseptörlerinin uyarılması, inflamatuar sitokinleri (TNF-a, Makrofaj inflamatuar protein 1α, IL-6) inhibe eder ve anti-inflamatuar etki için anti-inflamatuar sitokinleri (IL-10) arttırır, anjiyogenez oluşturmak için VEGF salgısını uyarır, salgıyı teşvik eder Doku rejenerasyonuna yardımcı olmak için EGF/VEGF/IGF içermektedir.

Hızlı Doku Rejenerasyonu

 

FGF ve EGF gibi çeşitli büyüme faktörlerinin salgılanmasını aktive ederek ve Fibroblast, Osteoblast ve Kondrosit gibi çeşitli blast hücrelerinin farklılaşmasını indükleyerek hızlı doku rejenerasyonu etkisi

Neovaskülarizasyon Etkisi

Vasküler endotelyal büyüme faktörünün (VEGF) salgılanmasını teşvik ederek yeni kan damarlarının oluşumu üzerinde etkili bir şekilde hareket eder.

Anti-inflamatuar Etki

Çeşitli inflamatuar sitokinleri azaltarak ve anti-inflamatuar sitokinleri artırarak güçlü anti-inflamatuar etki

Skar Minimizasyon Etkisi (yanıklar, kesikler)

Kollajen ve kollajen olmayan proteinlerin dengeli salgılanmasını indükleyerek, hücre dışı sıvının normal bileşimini korur, böylece hasarlı dokuların iyileşme sürecinde oluşan yara izini en aza indirir.

Dejeneratif Hastalıkların Tedavi İyileştirme Etkisi

Matindale'de belirtilen PDRN'nin 'İnflamatuvar ve dejeneratif bozuklukların' bir göstergesi olduğu için çeşitli inflamatuar ve dejeneratif hastalıklara uygulanır.

 

PDRN’IN CİLDE FAYDALARI

·       DNA aşamasından hücre yenilenmesini destekler.

·       Hasarlı ciltler için kolajeni güçlendirir.

·       Kolajen olmayan protein salgılama işlevini sağlar.

·       Cilt yenilenmesini etkinleştirir.

·       Elastik lifleri onarır, cilt dokusunu iyileştirir ve dermisi yeniden şekillendirir.

·       Enflamasyonun temel nedenini ortadan kaldırır.

·       Cilt hücrelerinin metabolizmasını hızlandırır.

·       Cildin içten dışa yenilenmesini sağlar.

·       Tek tip yara iyileşmesini destekler, yaraları ve cilt dokusunu iyileştirir.

·       Kırmızı kan lekeleri, alerjik cilt, büyük akne izlerini,  kalın gözenekleri iyileştirir.

·       Cilt yenileme yeteneğini etkinleştirir, elastik lifleri geri yükler ve cilt dokusunu iyileştirir.

·       Dermisi yeniden şekillendirir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.